2. mesto na mednarodni vaji MOL

Na širšem območju Ljubljane je od 12. do 14. maja 2017 potekala 19. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2017.

Sodelovalo je 19 ekip iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije in Slovenije, skupaj 57 vodnikov. Vaja je zelo verodostojno posnemala realne okoliščine.

Ekipe vodnikov reševalnih psov (po trije vodniki in trije psi) so morale v 18 urah neprekinjenih aktivnosti opraviti 10 nalog na različnih delovnih točkah:

4 x iskati pogrešane osebe v ruševinah,
3 x iskati pogrešane osebe v naravi,
1 x premagati ovire s pomočjo vrvne tehnike,
1 x nuditi prvo pomoč,
1 x opraviti orientacijski pohod

REPS EKIPA (Hojka, Matej in Darinka z Logijem, Ullo in Frodom ter odlično Igorjevo logistično in organizacijsko podporo) je delovala IZJEMNO, NATANČNO, USKLAJENO IN DOSEGLA ODLIČNO 2. MESTO in skoraj 2.000 točk!!!
Prva je bila z enakim številom najdenih oseb (12 oseb izmed 15 skritih) avstrijska ekipa iz organizacije OHU, tretja pa hrvaška iz organizacije HGSS-1.

Vaja je trajala od 5.00 zjutraj do 2. ure zjutraj naslednjega dne.

- Pogrešane v ruševinah so iskali na območju Železniškega muzeja v Ljubljani in na območju nekdanjega podjetja KLI v Logatcu.
- Iskanje pogrešanih v naravi in nudenje prve pomoči poškodovanim je bilo na območjih Škrilja in Javorja v gozdu.
- Vrvno tehniko za prečkanje Ljubljanice so uporabljali na delovišču Trnovski pristan – Grudnovo nabrežje.
- Orientacijski pohod je potekal skozi center Ljubljane.
- Bazni tabor pa je bil na poligonu DVRPS na starem delu deponije Barje.

Bilo je težko in naporno, vodniki in psi so morali uporabiti vsa svoja znanja iz različnih področij, iskati podnevi in ponoči, v gozdu, Mačkovih rovih, na ruševinah, nuditi prvo pomoč, se orientirati, znati uporabi vrvno tehniko, obenem pa je potekalo tudi preverjanje dokumentov in opreme sredi pohoda. Vse to pa v 18 urah skoraj nepretrganih aktivnosti.

Psi so zdržali, še več, bili so odlični. Prav tako naši vodniki. Še prav posebej sta se izkazala Ulla in Logi, ki sta našla po 7 in 5 pogrešanih!

ČESTITAMO!

Comments are closed.

Scroll To Top