O društvu

20 let – župan Mestne občine Maribor na nam je za naše dolgoletno delovanje podelil MESTNI PEČAT MARIBORa in nam s tem izkazal veliko čast in priznanje. Ne dobi ga vsak, dobijo ga le najboljši in najzaslužnejši.  Naše priznanje nosi številko 170. Župan Andrej Fištravec nam je skupaj s Službo za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje MOM ter poveljnikom CZ podaril tudi čelade in opremo za nudenje prve pomoči in nam skupaj z Gasilsko brigado Maribor pripravil nepozabno srečanje. Kulisa je bila čudovita, z nami so bili vsi, ki v našem življenju nekaj štejejo. Hvala županu, vodji službe SZRON, poveljniku CZ MOM, vsem obiskovalcem in gostom.

 

18 let- še dobro, da tega obdobja ne merimo v pasjih letih, potem bi bili že stari, zelo stari. Pa to nismo, saj nam idej, kako kam v prihodnje, še ni zmanjkalo, zato pričakujte podobo vedno boljšega društva tudi v bodoče – do polnoletnosti in še naprej.

IMG_3638-copy1

Člani društva REPS prihajamo iz različnih okolij in strok, povezuje pa nas ljubezen do psov, volja do dela, predvsem pa želja po pomoči tistim, ki jo v težkih trenutkih potrebujejo. Nekateri so v društvu že od samega začetka, 15 let in so s svojimi izkušnjami in znanjem gonilna sila pri usposabljanju ostalih.

Začeli smo pogumno – ne da bi vedeli in se zavedali, kaj natančno pomeni izraz ”reševalni pes”.  Vsako pridobljeno znanje je radovednost v nas le še poglobilo, ponudilo nam je nove izzive. Neizmerni zanos pri delu in koristnost neštetih treningov smo potrdili z uspehi na številnih izkušnjah in nastopih doma in v tujini. Še posebej pa se je trdo delo obrestovalo na pravih reševalnih akcijah, ko smo morali s pomočjo psov zbrano, načrtno ter usklajeno (po)iskati pogrešane osebe. Morda zato, ker smo v tem obdobju dozoreli, pridobili ogromno znanja, ga nadgrajevali in nenehno dodajali nove vsebine in ideje.

Naša osnovna dejavnost je šolanje psov v reševalne namene (iskanje pogrešanih v naravi, v ruševinah in plazovih).

Za delo imamo usposobljenih več vodnikov z reševalnimi psi.

DSC07787Vodniki in psi so usposobljeni za reševanje izpod snežnih plazov, ruševin in za iskanje pogrešanih oseb tudi na težjih terenih. Člani intervencijske enote so na »razpolago« 24 ur na dan vse dni v tednu. Ur prostovoljnega dela ne moremo natančno opredeliti, saj je naša dejavnost tako raznolika in razvejana ter zahteva ob reševalnih akcijah neprekinjeno prisotnost tudi po nekaj dni. Naši člani s posebnimi znanji in usposobljenostjo suvereno delujejo vsak na svojem področju in ob akcijah, ki imajo po svoji težavnosti reševanja poseben javni pomen. Delujemo po doktrini iskanja in reševanja s primarno nalogo: hitro in uspešno poiskati pogrešano osebo s pomočjo reševalnih psov. V lasti društva imamo kompletno reševalno opremo, ki je primerna za težje situacije reševanja, opremljeni pa smo tudi z ustreznimi radijskimi postajami in sistemom satelitske navigacije GPS-APRS.

Najpomembnejši dosežek zadnjega desetletja pa je ta, da smo V LETU 2010 postali polnopravni člani Mednarodne reševalne organizacije IRO in rešili smo življenje…

Humanitarnost smo vzeli kot enega temeljnih vodil našega načina življenja. Nismo edini. V našem delovanju smo se zato povezali s sorodnimi stanovskimi organizacijami v Sloveniji (Zveza vodnikov reševalnih psov Slovenije) in Evropi (DRK – Nemški rdeči križ, AKA ARAMA – Zveza za iskanje in reševanje iz Turčije ter mnogimi društvi iz Nemčije, Avstrije, Italije, Madžarske, Slovaške, Hrvaške…).

1--552-Že dejavnost sama – iskanje in reševanje – je vodila k iskanju sogovornika tudi k službam, ki se s tem profesionalno ukvarjajo: MO Maribor, Služba za zaščito in reševanje. Pod njenim okriljem smo ves čas našega delovanja, sedež in vadbeni poligon pa imamo na lokaciji Izobraževalnega centra Pekre.
Sodelujemo tudi z občinami Podravja, Prekmurja ter Koroške. Z vedno večjo usposobljenostjo širimo krog našega povezovanja tudi v interdisciplinarne iskalno-reševalne aktivnosti – smo soustanovitelji neformalne Zveze reševalnih društvenih organizacij Slovenije za mednarodno pomoč in sodelujemo z drugimi pomembnimi členi v verigi organizirane prostovoljne pomoči.
V letu 2006 nam je Ministrstvo za zdravje RS podelilo tudi status humanitarne organizacije. Spoznali in verificirali smo se z delom organizacije za Mednarodno usklajevanje humanitarne pomoči ob elementarnih nesrečah pri Združenih narodih (OCHA INSARAG).

Comments are closed.

Scroll To Top